Nieuwsbrief

Juli 2016

Gerard en Frieda zijn van 23-04-2016 tot 31-05-2016 weer in Zuid-Afrika geweest om te kijken hoe de stand van zake ter plekke is. In deze nieuwsbrief vind je het verslag van dit werkbezoek.

Verslag Werkbezoek

Graag willen we het een en ander met U delen wat betreft ons bezoek aan Thembalethu Zuid-Afrika. We hebben weer veel kunnen doen. Op dinsdag en donderdag het uitdelen van voedsel en kleding voor de noodhulp en op vrijdag werd er eten en kleding uitgedeeld bij Orlando, een vluchtelingenkamp in Komatipoort. De mensen die daar wonen zijn gevlucht uit Mozambique maar hebben het in Zuid-Afrika ook heel slecht. Wij zorgen dat ze de eerste behoeften, zoals eten en kleding krijgen.

We zijn trots om te vermelden dat de kidsclubs goed draaien, er komen bij elke kidsclub elke dag zo’n 100 kinderen, die krijgen huiswerkbegeleiding en wat heel belangrijk is een warme maaltijd. Op het moment zijn er 5 kidsclubs in Schoemansdal, Buffelspruit, Jeppes Reef, Blok B en Tonga. Blok B is de laatste kidsclub daar zijn ook 2 koks aangenomen die elke dag het eten koken.

Er moeten nog stoelen gekocht worden en daar gaat Hannes Pieters (Zuid-Afrikaan) voor zorgen. Hij zorgt ook dat het eten en drinken op de goede plekken terechtkomt.

Er zijn veel kinderen, vooral de kinderen uit Mozambique, die geen I.D. bewijs hebben en dus niet naar school kunnen. Er zijn onderwijzeressen aangenomen die op de kidsclubs aan deze kinderen les geven, we hebben het gezien en het werkt heel goed. Wij hebben voor die kinderen gezorgd dat er schooletuis en schriften zijn. Je had die snoetjes moeten zien!!

Sinds een paar maanden werkt Nomsa, een verpleegster samen met Hannes, ze gaan de dorpen in en verzorgen de zieken en zorgen voor medicijnen. Ze krijgen de namen van de zieken door van de careworkers die de zieken vaak kennen. Er zijn veel kindgezinnen, deze worden ook bezocht door de verpleegster, die let erop dat de kinderen eten krijgen en verzorging.

Van ons budget van R30.000 is er R11.000 uitgegeven aan uniformen, van het overgebleven geld worden er door Hannes nog meer uniformen gekocht. Een compleet schooluniform kost ongeveer R700 ( +/- € 50.00). Wij zorgen dan weer voor een schooletui wat heel welkom is.

Eind juni is het begin van de winter, dan koelt het ’s avonds sterk af, er was grote behoefte aan dekens, we zijn in huisjes geweest waar de mensen geen matras en dekens hebben, dus we hebben dekens gekocht zodat de mensen in ieder geval warm liggen nu de winter er is. De bedoeling is dat we elke maand 100 dekens kopen.

Er is grote behoefte aan toiletten, er zijn 3 toiletten gebouwd maar dat is lang niet genoeg. Een toilet kost R6000.(+/- € 375.00) We willen ook graag beveiliging maken in de huisjes van de kindgezinnen, dat is ook hard nodig. Dat kost R3200 (+/- € 200.00) per huisje voor de beveiliging van ramen en deuren.

Er blijft behoefte aan het bouwen van huisjes, de kinderen wonen nu in huisjes gemaakt van pallets en golfplaten. Een nieuw te bouwen huis kost R104.000 (+/- €6500.00).

We waren verheugd dat de naaimachines die we jaren geleden gekocht hebben nu gebruikt worden, er werkt een Amerikaans echtpaar die de kinderen van de kidsclub les geven. Ook het Educatief Centrum gaat op dit moment goed, ze kunnen zichzelf onderhouden.

Thembalethu zorgt voor het kweken van plantjes en bomen die verdeeld worden bij de huisjes in de dorpen. De bibliotheek gaat ook goed, er komen veel mensen uit de omgeving van Schoemansdal. Natuurlijk zijn er nog plannen o.a. om activiteiten te ontplooien voor de vrouwen van het vluchtelingenkamp Orlando in Komatipoort. Gerard en Hannes willen dit ontwikkelen en opzetten. Ideeën hiervoor zijn welkom.

We hebben waardevolle vergaderingen gehad met Cleopas, de nieuwe Directeur van Thembalethu, en Margie. Over en weer wordt er verantwoording afgelegd over de te besteden gelden zoals noodhulp en eten voor de naschoolse opvang.

We kunnen zeggen dat we een waardevolle tijd gehad hebben in Zuid-Afrika.

Gerard en Frieda Janssen 

Keurmerk C.B.F.

Siny Veenhof, Gerard en Frieda Janssen zijn 1 juli jl. naar Amsterdam geweest om het feest van Erkenning van het C.B.F. mee te maken en de (her)erkenning in ontvangst te nemen. We waren daarvoor uitgenodigd. Het was een feestelijke en leerzame middag, we hebben goede uitleg gekregen over het belang van het C.B.F. Als een goede doelen organisatie het keurmerk heeft wil dat zeggen dat je een eerlijke en betrouwbare organisatie bent, daar zijn we natuurlijk heel blij mee. De uitreiking vond plaats door Rolinde de Wilde, de directeur van het C.B.F.

Ronde van Nederland!

De Ronde van Nederland is een feit!

Dinsdag 28 juni was de start in het Olympisch stadion in Amsterdam. Na het startschot eerst een ronde over deze mooie sintelbaan waarna de eerste etappe ging naar Groningen. 

De 2e dag ging van Groningen naar Hillegom
Dag 3 van Hillegom naar Ossendrecht
Dag 4 van Ossendrecht naar Maastricht
Dag 5 van Maastricht naar Ooij
Dag 6 van Ooij naar de finish in Abcoude

De Finish was GEWELDIG! Wat een topprestatie is hier neergezet!

‘En, hoe was het?’

Het was mooi weer. Het waren moesson regenbuien. Het was ook een dag code geel. Het was meestal vlak, maar het was ook een dag veel steil omhoog en dan weer steil naar beneden. Het was veel wind. Soms wind mee, maar het was vooral veel en harde wind tegen. Het was veel weilanden. Het was veel groen. Het was veel mooie vergezichten. Het was veel mooie dorpskernen. Het was veel de standaard bedrijventerreinen. Het was veel draaien en keren vanwege allerlei snelheidsbeperkende voorzieningen. Het was veel omleidingen wegens wegwerkzaamheden. Het was veel paaltjes. Het was veel drempels. Het was veel ‘voor’. Het was veel ‘tegen’. Het was veel ‘auto achter’. Het was veel kilometers. Het was veel lekke banden. Het was (gelukkig) slechts één valpartij. Het was ook veel zadelpijn. Voor sommigen. Het was ook veel kopwerk. Voor sommigen.

Het was de Ronde van Nederland.

‘Een lekker stukkie gefietst dus.’

Zeker, maar het was ook veel meer dan dat. Het was vanaf het begin een groot avontuur met (radio-) interviews, foto-shoots en …. een prachtig rondeboek. De tocht zelf ging over ontbering en afzien. Over willen winnen en over gunnen. Over samenwerken en over linkeballen. Over loskomen van. Over vaders en zonen. Over broederliefde en broederstrijd. Over eeuwenoude vriendschappen en over nieuwe eeuwige vriendschappen, in ieder geval voor een week. En nu is het een fantastische herinnering.

Het was de Ronde van Nederland.

Wij van Thembalethu Nederland zijn de fietsers ontzettend dankbaar dat ze
door weer en wind hun grenzen zijn blijven verleggen om te fietsen voor ons goede doel. Echte Toppertjes!

Nieuws uit Afrika

(vertaald door Petra)

Ik wil alleen graag even zeggen dat we naar Resano zijn geweest en daar 70 dekens hebben uitgedeeld aan de arme mensen die dit echt nodig hadden. We ontvingen ontzettend veel dankbaarheid en liefde. Ook Cleopas Maseko (THBC SA) was met me meegekomen om persoonlijk de dekens mee uit te delen en de nood te zien die hier erg hoog is. 

Ook hebben we medicatie gegeven daar waar nodig. Er waren veel zieken. Ze leven hoog in de heuvels van Rasano Garcia en kunnen vaak niet naar beneden voor de hulp die nodig is in het Ziekenhuis. Dankzij uw donaties die wij mogen ontvangen via Thembalethu Nederland kunnen wij dit werk blijven doen.

Hartelijk dank en veel liefde

Hannes Pieters (Careworker in Zuid-Afrika)

Contact

Zweli Foundation
Zwaluwendonk 27
5467 DD Veghel

Nederland:
M: +316 465 963 86 (Marleen Lintel)
Zuid-Afrika:
M: +27 72 631 5193 (Bets Steinmann)

E: info@zwelifoundation.nl

IBAN: NL05 INGB0004887566
KVK: 17169737
RSIN: 813857491

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

© Zweli Foundation

Nieuwsbrief Juli 2016