Nieuwsbrief

Mei 2016

Update ‘Ronde van Nederland’

‘…. en toen heb ik ze het logo toegezonden en daarna heb ik nooit meer iets van die mannen gehoord.’

Niet dus. Niet bij de Ronde van Nederland. Commitment moet van twee kanten komen! Maar dan moet er wel wat te melden zijn. En gelukkig is dat ook nu weer het geval.

We wilden er u niet mee lastig vallen,. U doet al zoveel voor ons. Maar we willen het u ook niet onthouden. Ons nieuwe sponsorinitiatief is als volgt:

Iedereen kan voor € 1 zijn naam plaatsen op het heuse wielershirt van de Ronde van Nederland. Voor bedrijven geldt een tarief van € 1,– per letter. Het sponsorinitiatief is aangemeld voor een vermelding in het Guinness Book of Records in de categorie ‘Wielershirts met zoveel mogelijk namen’. Kijken hoever we gaan komen. Er zullen in ieder geval 16 shirts worden besteld (we gaan uiteraard voor meer), zodat in ieder geval geldt: ‘16x je naam op een echt wielershirt voor € 1,–‘.

Iets voor u, uw familie of uw neefjes en nichtjes? In verband met het vervaardigen van de shirts zal als deadline voor aanmelden gelden vrijdag 13 mei a.s. om 23 uur 59 minuten en 59 seconden. Maar zoals u van ons gewend bent, alles geheel vrijblijvend. Op de site vindt u een en ander verder omschreven en toegelicht.

De eerstvolgende gezamenlijke tocht zal worden gereden op zondag 22 mei – Abcoude, Veenendaal, Abcoude. Dat belooft een mooie tocht te worden. Op dinsdag 28 juni moeten we er klaar voor zijn. Het avontuur genaamd ‘de Ronde van Nederland’ ligt in volle vaart op koers!

www.rondevannederland.org

Werkbezoek Maart en April

Een van onze leden van de werkgroep is 2 maanden in Zuid-Afrika geweest en heeft daar wederom zelf weer kunnen zien hoe hoog de nood is.

Ik zal me even voorstellen. Ik ben Petra van den Hurk. Ik ben 3 jaar geleden in aanraking gekomen met Thembalethu en inmiddels een jaar actief in de werkgroep. Ik heb Zuid-Afrika nu voor de 3e keer bezocht, maar voor mij nu de eerste keer samengewerkt met Thembalethu Home Based Care (THBC).

Ontzettend veel gezien en gedaan, Te veel om even in een nieuwsbrief te schrijven. 

Ik ben meerder keren met Hannes op pad geweest. Heb geholpen bij Thembalethu. Samen met het Dramateam Zakhele op pad geweest. Mee eten uitgedeeld in het vluchtelingenkamp Orlando in Komatipoort. En veel kinderen blij gemaakt met nieuwe uniformen en schoenen.

Ik zal in deze nieuwsbrief een dagje uit het leven van Hannes beschrijven. Hannes Pieters is een Zuid-Afrikaan die al jaren werkt voor THBC. Hij werkt samen met een grote groep careworkers en bezoekt zieke en hulpbehoevende mensen aan huis. Hij zorgt voor het eten voor de kidsclubs. Hij is de man  achter de Noodhulp die zorgt voor voedsel, kleding en medicijnen daar waar de nood hoog is.

Hannes geeft leiding over een groep careworkers. Een careworker gaat te voet, huis aan huis langs om te kijken waar er hulp nodig is. Deze mensen worden meteen doorgeven aan Hannes. De afstand die de careworkers per dag afleggen is echt enorm (een simpele fiets zou hier geen overbodige luxe zijn). Iedere patiënt word beoordeeld en alle gegevens incl. evt. medicatie word bijgehouden op papier. Hannes bezoekt 2x per week deze mensen thuis. Vusi is een van deze careworkers die deze dag met ons mee is geweest. Het is ook erg belangrijk dat de careworkers goed Engels spreken want vaak fungeren ze ook als tolk. Veel mensen spreken geen Engels. De voertaal in dit gebied is Siswati.

Een normale werkdag van Hannes Pieters!

Hannes had al een aantal zakken maïsmeel bij toen hij me oppikte.

Op naar Block A. Hier stoppen we eerst bij een soort groothandel om eten te halen voor de kidsclubs. Zakken  met ui, bieten, flespompoen en wortels worden ingeladen.

Op naar de kidsclub in Block A, Hier 2 zakken maïsmeel afgegeven, groente was hier nog. Ze komen alleen bonen te kort (kijken of dit straks nog lukt).

Door naar de kidsclub in  Block B, ook hier 2 zakken maïsmeel afgegeven en van iedere soort groente een zak.

Bij deze kidsclub komen alle careworkers bij elkaar en ik ontmoet ook de dames van de kidsclub. Deze zijn verantwoordelijk voor de inschrijvingen van de kidsclub. Het is belangrijk dat er alleen kinderen naar de kidsclubs komen die deze hulp ook echt nodig hebben. Op de kidsclub krijgen hulpbehoevende kinderen begeleiding en eten na school.

We bespreken de patiënten van vandaag en gaan met Vusi en een paar andere careworkers op pad naar de 1e patiënt. Dit is Simon, hij is zwaar uitgedroogd. Hij is erg zwak en afgelopen weekend al een keer opgehaald door de ambulance. Helaas zonder behandeling terug naar huis gestuurd. We vinden hem in bed. Hij kan niet eens zelf opstaan. Simon is verantwoordelijk voor een zoon van 9. Nu hij niks kan is er geen inkomen en geen eten. Hij woont in een klein huisje van 4×4 met een bed een kast en een klein kookpitje op de grond. We nemen hem mee naar de kliniek voor een infuus en laten een paar careworkers zijn huisje opruimen en een beetje bewoonbaar maken voor
zijn zoontje. Tevens zullen ze ook wat te eten maken wat ze mee hebben gebracht. Erg fijn dat ze dit willen doen. Dit behoort eigenlijk niet tot de taken van een careworker. Deze mensen werken de hele week voor een salaris van R150 (ongeveer €10).

Wij zijn ondertussen onderweg naar de kliniek in Block C. Hier krijgt Simon een infuus. We laten hem achter en halen hem straks weer op.

Op naar de volgende patiënt, Dit is een jongen van 19 (Elmond). Hij heeft/had wormen in zijn voet. Zijn Linkervoet is enorm gezwollen (5xzo dik) en over zijn hele been zitten  kuiltjes/bultjes/wondjes. Hij is de hele tijd met een takje op zijn been aan het tikken om de vliegen weg te houden. Hij heeft al verschillende medicatie gehad en hij kon vandaag bevestigen dat hij de wormen niet meer voelt bewegen. Hannes maakt bij ieder bezoek foto’s om de zwelling in de gaten te houden. Deze lijkt nu ook wat minder. Hij kan zijn been nog niet bewegen maar er zat wel een hele kleine beweging in zijn enkelgewricht. Dat is een goed teken. Hij gaat door met deze medicatie en blijft proberen zijn been/voet te bewegen om zijn spieren te trainen. Hij heeft al 4 jaar niet meer gelopen.

De volgende patiënt is ook een uitgedroogde man (John). Deze was nog niet zo drastisch als Simon. Hannes heeft hem onderzocht en nogmaals benadrukt dat hij minimaal 2 liter water moet drinken per dag. Ook wat zakjes zout/suiker achtergelaten om op te lossen. Hannes houdt hem onder controle.

Door naar het winkelcentrum en hier drinken gehaald voor de kliniek. Ze hebben daar geen koeling. Hannes is erg afhankelijk van hun medewerking en medicatie. Drinken daar afgegeven en even bij Simon gekeken. Die ligt net aan zijn 2e infuus.

Op naar de volgende. Sicelo, een jongen van 25. Ook met uitdrogingsverschijnselen. Hannes was hier al vaker geweest en hij leek de goede kant op te gaan. Eenmaal daar aangekomen bleek hij het weekend erg verslechterd en kon niks binnen houden. Ook was hij aan de diaree. Medicatie gegeven tegen misselijkheid en om de diarree te stoppen. Na overleg met de familie ook deze jongen meegenomen naar de kliniek voor een infuus.

Terug naar de kliniek dus. Wisseling van de wacht. Dit ging helaas niet zo snel als gehoopt. Simon lag inmiddels in zijn eigen urine. Plastic achter in de auto gelegd en Simon verplaatst. Bed schoongemaakt voor Sicelo.

Simon weer naar huis gebracht. Huisje was netjes en er was wat te eten voor hem. Hannes en Vusi hebben hem schone kleren aangegeven en weer op bed gelegd.

Door naar een Albinofamilie die gesteund word door Grumpy. Julia opgehaald en samen naar de winkel. De koers van de Rand is erg veel veranderd de laatste tijd en de oogsten zijn slecht door het warme weer waardoor veel eten duurder is geworden. Voor het bedrag van Grumpy kan Julia nu minder eten kopen dan ze gewend is. Vusi is samen met haar en een rekenmachine door de supermarkt gegaan. Hannes en ik zijn een karretje gaan vullen voor de noodhulp voor Sicelo en Simon. Zodat ze beide genoeg te eten en drinken hebben. Ook hadden we babypap nodig voor de volgende patiënt en bonen voor de kidsclub.

Julia samen met haar boodschappen thuis afgezet en via Simon terug naar Block B. bij Simon zijn eten afgegeven en zijn zoontje die  inmiddels uit school was meegenomen naar de kidsclub. Hem hier ingeschreven en hij kan nu elke dag na school hier komen eten.

Door naar een vrouw met huidkanker (angel). Dit was een controlebezoek. Haar benen zitten helemaal vol met knobbels en bobbels. Ze had lange sokken aangedaan om dit te verbergen maar dat was natuurlijk beter van niet. Hannes heeft haar medicatie aangepast en Vusi zal bij zijn volgend bezoek de medicatie bijvullen.

Dan door naar een baby van 1.5. Een klein meisje met HIV. Ook haar broertje heeft HIV. De moeder is 2 weken geleden overleden aan Aids. Door de hele toestand thuis is de vader zijn baan verloren. Het stel was niet officieel getrouwd. (alleen bruidschat betaald) en daardoor heeft de vader geen recht op vergoedingen nu de moeder overleden is. Hij is dus in 2 weken letterlijk alles kwijt. We hebben de medicatie gecontroleerd en de man wat tips gegeven hoe nu verder. Ook hebben we de babyvoeding hier achter gelaten. 

Terug naar de kliniek om Sicelo op te halen. Via de kidsclub om de careworkers af te zetten(het is inmiddels al bijna half 5) naar het huis van Sicelo. Hem weer op bed gelegd en ook hier eten afgegeven. Later deze week krijgt hij nog een keer infuus.

Hannes heeft me weer netjes teruggebracht (kamhlushwa) en moest zelf nog het overige eten afgeven bij de kidsclub in Thembalethu (schoemansdal) De kidsclub in Block A was al dicht dus de bonen komen de volgende dag weer. 

Hectische volle dag met ontzettend veel indrukken en respect voor al die mensen die dit dagelijks doen. Zeker veel respect voor Hannes. Zijn benzinebijdrage en budget is erg
laag. Mede door de verhoogde prijzen en door bezuinigingen van de overheid. 

ONZE noodhulp is hier echt hard nodig!

Dit was maar een dag. De andere dagen waren soms zelfs nog heftiger en in mijn laatste week is Sicelo overleden. Simon daar en tegen is ontzettend opgeknapt en hij loopt alweer!

Daar doen we het voor!

Contact

Zweli Foundation
Zwaluwendonk 27
5467 DD Veghel

Nederland:
M: +316 465 963 86 (Marleen Lintel)
Zuid-Afrika:
M: +27 72 631 5193 (Bets Steinmann)

E: info@zwelifoundation.nl

IBAN: NL05 INGB0004887566
KVK: 17169737
RSIN: 813857491

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

© Zweli Foundation

Nieuwsbrief Mei 2016