Nieuwsbrief

Januari 2020

Alweer moeten we beginnen met treurig nieuws, onze penningmeester en kartrekker in Zuid Afrika; Bets Steinmann is op 2e kerstdag vrij onverwacht overleden. Ze lag op dat moment in het ziekenhuis voor onderzoeken naar pijn in haar buik, er was nog geen diagnose gesteld. Een grote schok, zeker zo kort na het overlijden van Gerard Janssen, die voorheen de kartrekker was in Mpumalanga.

We weten nog niet hoe het verder gaat, maar voorlopig heeft Danie Steinmann, haar man en voorzitter van de Zweli Foundation in Zuid Afrika toegezegd verder te gaan met het werk voor onze stichting. Ze hadden privé net een pleegkindje in hun huis (safe house) opgenomen na een lange procedure dus naar haar zal ook veel aandacht moeten gaan.

Verder nieuws over de verschillende projecten:

Nieuwsbrief Januari 2020

Block A

De groentetuin doet het goed maar er kan nog veel meer groente geplant en gezaaid worden, het schaduw/zonnedoek waar ik het vorige keer over had is besteld maar helaas nog niet aangebracht, net nu het het beste seizoen voor de groenten is maar de zon veel te heet zodat de bladeren verschroeien. Een aantal soorten doet het, gelukkig zelfs met die zon, prima. Ze hebben heel inventief zelf een soort mestwater gemaakt. Hiervoor gebruiken ze poep van de koeien die ze in een net in een grote ton doen met water erbij. Door het net worden de onbruikbare en schadelijke bijproducten uit de mest gezeefd en kunnen de juiste meststoffen op de tuin worden gesproeid. Dit is nodig aangezien de grond erg arm aan voedingsstoffen is.

Het eten wordt nog steeds met regelmaat gebracht maar ze proberen nu beter te luisteren naar wat de coördinator en koks aangeven en niet standaard altijd dezelfde producten te kopen en leveren.

De examens zijn eind November geweest en van te voren was het een drukte van belang op de kidsclub met oudere kinderen die daar kwamen eten en studeren, zoals al voorspeld in de vorige nieuwsbrief.

Er is nog geen geld voor de kippen, afscheiding tussen tuin en speelplaats en het opknappen van het huisje. Ook is er hoognodig reparatie van het dak van de kidsclub nodig, hele delen hangen naar beneden. Er is een plan gemaakt hoe het te repareren maar de aanschaf en uitvoering moeten nog gebeuren.

Nieuwsbrief Januari 2020
Nieuwsbrief Januari 2020

Een lesprogramma volgens een beproefde methode, op vele plekken gebruikt in Zuid Afrika, zou vanaf Januari 2020 starten (het nieuwe schooljaar start altijd in Januari), Bets heeft hier veel tijd en werk ingestoken en zou in het begin ook meehelpen, we weten niet hoe dit op dit moment loopt. De contacten zijn niet zo intensief als voor de dood van Bets doordat Danie nog in het rouwproces zit. We hopen snel meer te weten.

Orlando

De plek in Orlando voor de geplande soupkitchen is nog niet gevonden maar op dit moment zouden we er door geldgebrek ook nog niet mee kunnen starten, dus dit staat op een laag pitje.

Wel wordt er nu gerichter bij de meest behoeftige gezinnen langs gegaan door onze careworker Hannes Pieters met zijn collega Nsindiso en de coördinator van Orlando Elisabeth, zij worden door zowel onze stichting als the Gratitude Project ondersteund. Zowel medische hulp als voedselhulp wordt daar gebracht.

Er is wel een fijne/goede ontwikkeling gaande qua ondersteuning van het verkrijgen van voedsel. In Nelspruit zijn ze in contact gekomen met een echtpaar die van verschillende bedrijven/winkels met opslagloodsen afgekeurde goederen krijgen, zoals pakken melk waarvan de kartonnen doos nat geworden is, blikken zonder juist etiket, iets over de datum zijnde langdurig houdbare spullen zoals meel, bonen etc. Ook brood, boter en groente die bij ons met 35% korting weg zouden gaan krijgen ze in grote getale mee. Meestal 1x per week wordt een bakkie vol geladen en verdeeld over Orlando en Block A kidsclub. Dit geeft net wat meer lucht aan verschillende gezinnen én aan onze stichting.

Nieuwsbrief Januari 2020
Nieuwsbrief Januari 2020

Nog meer goed nieuws;

We hebben van onze sponsor Bierens advocaten een bedrag mogen ontvangen voor het bouwen van een huisje voor een gezin van 13 personen die hebben moeten vluchten voor hun gewelddadige echtgenoot/vader en daardoor zonder huis kwamen te zitten. Ze woonden in een armzalige hut gebouwd van hout, golfplaten en doeken. Inmiddels is er met geld van 1 van de dochters een piepklein huisje (een kamer) gebouwd waar ze met 13 personen moeten leven, zonder wc en keuken en elektriciteit. Zij is de enige die af en toe wat geld verdiend door plukwerk (piece job)te doen, bananen, mango’s etc. Nu kunnen we een 2e huis laten bouwen waar moeder met de jonge kinderen kan gaan wonen en wordt er een wc geplaatst. We hopen snel wat foto’s van het resultaat te kunnen laten zien.

Nieuwsbrief Januari 2020

Als laatste willen we nog mededelen dat onze mede-oprichtster en voorzitster, Frieda Janssen, besloten heeft het bestuur te verlaten. Frieda heeft als grondlegster van de Zweli Foundation enorm veel betekend voor de stichting en de weeskinderen in Zuid-Afrika. We zijn daarom ook blij dat zij haar steentje wil blijven bijdragen als ambasadeur van onze stichting.

Met vriendelijke groet

Marleen Lintel

Ps ik ga in April 2020 weer naar Zuid Afrika, samen met een nichtje (15 jaar) die haar maatschappelijke stage daar gaat lopen

Nieuwsbrief Januari 2020

Contact

Zweli Foundation
Zwaluwendonk 27
5467 DD Veghel

Nederland:
M: +316 465 963 86 (Marleen Lintel)
Zuid-Afrika:
M: +27 72 631 5193 (Bets Steinmann)

E: info@zwelifoundation.nl

IBAN: NL05 INGB0004887566
KVK: 17169737
RSIN: 813857491

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

© Zweli Foundation

Nieuwsbrief Januari 2020