Nieuwsbrief

Januari 2021

Nieuwsbrief Januari 2021

Beste vrienden, sponsoren en belangstellenden van Stichting Zweli

We hebben veel te lang niets van ons laten horen, excuses hiervoor. De coronacrisis is hier deels debet aan maar ook het verlies van Gerard Jansen en Bets Steinmann en ons verkleinde bestuur met hun eigen persoonlijke omstandigheden.

De Coronacrisis heeft er voor gezorgd dat er geen mensen vanuit Nederland ter plekke zijn om te zien waar het geld aan uitgegeven wordt en hoe de uitvoering van de activiteiten plaatsvind maar ook zijn de omstandigheden van normaliter lopende zaken veranderd; nog minder werk, meer honger, meer ziekte en minder/geen school, minder contacten mogelijk etc We moeten roeien met de riemen die we hebben. De lijntjes zijn minder kort dan voorheen, Frieda Jansen en Marleen Lintel, die normaliter regelmatig ter plekke waren, proberen contact te houden maar dat gaat moeizaam.

Danie Steinmann die vroeger samen met Bets alle activiteiten omtrent de Kidsclub in Block B en de voedseluitdeling in Orlando (bij Komatipoort) voor zijn rekening nam heeft verschillende andere zaken aan zijn hoofd, geen inkomsten waardoor werkzoekend en nu af en toe als vrachtwagenchauffeur werkend, zorg voor een in huis genomen pleegkind, verhuizing vanuit Komatipoort (te hoge huur) naar Barberton (een eind verder af van onze hulplocaties) etc. Er komt weinig spontaan gegeven  informatie onze kant op, alleen als we vragen stellen krijgen we soms gedeeltelijk antwoord.

(In Zuid Afrika is dit meestal het geval, waar je niet naar vraagt wil je blijkbaar niet weten)

Voor zover wij weten komen er nog steeds elke dag kinderen naar de kidsclub hoewel alle andere scholen gesloten zijn tot tenminste eind februari. Er worden om de week boodschappen gedaan door Danie en er wordt uitgebreid gebruik gemaakt van de groenten uit “eigen” tuin, de waterpomp op het terrein doet goed zijn werk en het scheelt een hoop geld doordat ze geen water meer van elders hoeven te kopen. De bedoeling was dat er een leerkracht  opgeleid zou gaan worden met het landelijke kinderlessysteem dat geregeld was door Bets, helaas lukt dit zonder de ondersteuning van Bets niet zoals het bedoeld was. Het lessysteem wordt zo goed mogelijk gevolgd maar de leerkracht/vrijwilliger is hier niet voor opgeleid. De aanvraag voor regionale ondersteuning voor de kidsclub (zodat ze straks onze hulp niet meer nodig hebben) duurt voort, maar het ziet er niet naar uit dat het dit jaar al goedgekeurd gaat worden.

Nieuwsbrief Januari 2021
Nieuwsbrief Januari 2021
Nieuwsbrief Januari 2021
Nieuwsbrief Januari 2021

Er is ingebroken in de kidsclub, met name braakschade, maar Danie heeft deze gerepareerd en er is eten gestolen. Laten we er maar vanuit gaan dat het goed, bij hongerige mensen, terecht is gekomen. Ook zijn beide vriezers in een periode van een half jaar kapot gegaan, hiervan kon er 1 gerepareerd worden , de andere is door Danie vervangen door een tweedehands vriezer. Een aantal dakplaten van de kidsclub is naar beneden gevallen, ze durven de kinderen niet meer daarbinnen te laten eten of spelen. Danie probeert nieuwe/2e hands platen te vinden om de boel te repareren, we weten helaas nog niet of het gelukt is.
Het extra (door winkels afgekeurd) eten wat vanuit Nelspruit kwam en waar we bijna 2 jaar gebruik van mochten maken/mochten ophalen is gestopt. Diegene die dat verzamelde werd verplicht het te geven aan een stichting die door zwarte Zuid-Afrikanen wordt gerund. Danie is een “blanke” Zuid-Afrikaan. Dit is een groot gemis waardoor er meer van het gesponsorde geld aan eten moet worden uitgegeven ipv ontwikkeling/investering naar zelfstandigheid.

Hannes Pieters en Nsindiso (careworker en beoogd opvolger van Hannes) hebben de bezoeken aan Block A en B tot een minimum gereduceerd aangezien de careworker die daar werkte vertrokken is voor studie. Ze blijven alleen de reeds bekende gezinnen ondersteunen, met voedselpakketten. Ook is de auto al enige tijd kapot, de reparatie zal veel geld gaan kosten. Dit betekent dat zij ook niet meer de ernstig verzwakte zieken naar het ziekenhuis kunnen brengen. Dit deden ze voor de mensen die te zwak waren om naar de doorgaande weg te komen waar de busjes rijden of omdat ze onvoldoende geld hadden om de bus te betalen. Ze zoeken naar een passende oplossing.

Op dit moment richten Hannes en de careworkers zich voornamelijk op het gebied/dorp Mjejane (wat op de weg N4 ligt tussen Malelane en Komatipoort) Hannes woont zelf in het betere stuk van Mjejane (vlak bij de hoofdweg) maar het dorp strekt zich ver uit tot hele armoedige plekken. In de eerste periode van Corona kwamen er steeds meer mensen en kinderen vanuit Mjejane bij Hannes aan huis om te vragen om eten, alle restanten die hij had van boodschappen en extra verkregen groentes en milliemeel gaf hij in porties mee aan de moeders met kinderen. Dit werden steeds meer mensen en hij had onvoldoende voor de groeiende rij.
De prijzen van de dagelijkse boodschappen zijn enorm gestegen afgelopen jaar, gelukkig krijgt Hannes af en toe tomaten en bananen van een bedrijf uit de buurt, ook een supermarkt heeft een boodschappenpakket gegeven, dat compenseert niet veel maar wel een beetje.

Een van onze sponsors heeft een, niet geringe, extra gift gedaan waardoor het mogelijk werd om meer voedsel te kopen en heeft Hannes zijn garage/huis ter beschikking gesteld voor opvang overdag voor kinderen die niet naar school konden/mochten, ze kregen niet alleen een plek om overdag te kunnen zijn (ouders ziek, werkzoekend,werkend) maar kregen ook les en een goede maaltijd. Wij zijn enorm dankbaar voor deze geweldige geste, van zowel Hannes als onze sponsor!

Op dit moment is het niet meer verantwoord om zoveel kinderen en volwassenen zo dicht bij elkaar te hebben en is er gekozen voor maaltijdverstrekking voor de kinderen vanuit het erf van Hannes. Er wordt ’s morgens vroeg gekookt en vanaf 6 uur staan de kinderen in de rij (op afstand en met mondkapje op) met een bakje, schaaltje of bord om hun (vaak) enige maaltijd van die dag op te halen. Ze moeten hiervoor kilometers lopen maar hebben het er graag voor over. Elke dag komen er minimaal 42 kinderen en het aantal groeit nog steeds.

Nieuwsbrief Januari 2021
Nieuwsbrief Januari 2021
Nieuwsbrief Januari 2021

In Orlando (de sloppenwijk bij Komatipoort) hebben we jarenlang elke vrijdag eten uit kunnen delen aan de armste, oudste en meest zieke meestal Mozambikaanse mensen die zorgvuldig werden gekozen door Elisabeth de careworker die door ons betaald wordt. Op dit moment is dit niet meer op deze manier mogelijk. We hebben te weinig geld om iedereen eten te geven (Gerard Jansen betaalde vaak mee uit eigen zak) , het ontbreekt ons aan mensen die het kunnen verzorgen en door Corona mogen ze niet meer in grote groepen bij elkaar komen. Hannes zorgt ervoor dat een aantal mensen regelmatig een zak maizemeal/milliemeel krijgen die bij hun thuis wordt afgeleverd.

Nieuwsbrief Januari 2021
Nieuwsbrief Januari 2021
Nieuwsbrief Januari 2021

Voeding is voor ieder mens een hele belangrijke zaak maar juist in Zuid Afrika is (goede) voeding extra belangrijk. De medicijnen die dagelijks ingenomen moeten worden voor de behandeling van HIV kunnen alleen hun werk goed doen als er voldoende voedingsstoffen in het lichaam zitten. Op dit moment brengt Corona extra risico bij de mensen die besmet zijn met HIV en TBC, ziektes die oa een aanslag zijn op de longen. In de regio Mpumalanga zijn ongeveer 35%!!! van de mensen besmet met HIV, daarnaast zijn er mensen met én HIV én TBC of “alleen” TBC.

We hopen dat u weer een beetje het gevoel heeft op de hoogte te zijn van onze activiteiten in Zuid Afrika, regio Mpumalanga.

Als laatste nog een vriendelijk verzoek, wij zijn dringend op zoek naar nieuwe bestuursleden, bent u zelf geïnteresseerd of kent u iemand die geïnteresseerd is in onze stichting Zweli meldt het bij 1 van onze bestuursleden.

Vriendelijke groet,

Marleen Lintel

Plaatsvervangend voorzitter Stichting Zweli

Contact

Zweli Foundation
Zwaluwendonk 27
5467 DD Veghel

Nederland:
M: +316 465 963 86 (Marleen Lintel)
Zuid-Afrika:
M: +27 72 631 5193 (Bets Steinmann)

E: info@zwelifoundation.nl

IBAN: NL05 INGB0004887566
KVK: 17169737
RSIN: 813857491

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

© Zweli Foundation

Nieuwsbrief Januari 2021